Geschiedenis Driemond
Een buitenplaats is volgens Wikipedia een (zomer)verblijf voor rijke stedelingen. Een ander woord voor buitenplaats is landhuis of hofstede.
Op de plek waar nu het kerkhof van Driemond is stond vroeger zo een landhuis: Buitenplaats Driemond.
Men noemde het Driemond omdat de bewoners uitkeken op drie riviertjes, namelijk het Gein, De Gaasp en Smal Weesp. De mondingen van deze riviertjes komen hier dus tezamen.
Volgens sommigen zou een Amsterdamse lakenkoopman genaamd Gerbrand Anslo het huis hebben gesticht, anderen beweren dat Cornelis van Laer de eerste eigenaar is geweest. Hoe het ook zij, het was een prachtige bezitting met fraaie tuinen, vijvers, geschoren hagen, gazons met marmerwerken, grotten, fonteinen en besloten wandelterreinen. De fontein van dit statige lustoord kan men overigens nog steeds bewonderen in het park Frankendael in de Watergraafsmeer te Amsterdam Oost.
Een leuk weetje is dat er langs het Gein nog steeds twee buitenplaatsen zijn die de eeuwen hebben overleefd. Lees meer hier over op de pagina op deze website over het Gein.
Onderstaand links een oude tekening van de voorkant van het landhuis. Rechts de achterkant van de buitenplaats.
Prachtige oude foto van het voormalig gemeentehuis Weesperkarspel.
Tot 1961 bestond de hele naam Driemond nog niet als dorp zijnde en heette het dorp al die tijd “Geinbrug”.
Dat was een soort van buurtschap. Driemond hoorde tot augustus 1966 bij de toenmalige gemeente Weesperkarspel.
Het voormalig gemeentehuis van Weesperkarspel is nog altijd in Weesp te bewonderen aan de Hoogstraat (zie foto).
Tegenwoordig woont hier schrijver Midas Dekkers.
Sluis Pluimvee, Vee- en Vogelvoederfabriek
Deze onderneming begon haar bestaan in 1823 aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. De oprichter was een zekere heer Eversdijk die handelde in bloemland en tuinbouwzaden. In 1890 werd dit bedrijf overgenomen door P. Sluis uit Andijk, liefhebber van vogels en pluimvee. Die kocht in 1905 een gebouw aan de Herengracht in Amsterdam waar hij zijn producten ging maken en maakte er een groot succes van. Toen in 1916 aan de noordzijde van Smal Weesp een aardappelmeel fabriekje failliet ging kocht P. Sluis dit op en begon hij hier zijn productie.
Over in Nederland kende men inmiddels het welbekend logo van de trotse haan bovenop de S.
Het werd een grote organisatie met ongeveer 280 man dienst. In 1970 werd het bedrijf verkocht en daarna ging het bergafwaarts.
Ongeveer een jaar of tien later werd de inventaris verkocht, was de werkgelegenheid teloor en werd het grote gebouwencomplex verlaten.
In de herinnering van menig Driemonder blijft deze gedachte aan Sluis voor altijd voortbestaan.
Oliefabriek Otten
Een vader en drie zoons begonnen in de eerste wereldoorlog een graanmalerij. Het werd later een oliefabriek, de firma Otten.
Hier werd onder andere raapolie, lijnzaadolie en soya-olie gemaakt. Elke Driemonder uit die tijd kent het gebouw.
Otten bezat een proefboerderij in Het Gein waar de producten geproefd konden worden.
De export van oliën was een onderdeel van de business destijds. Net als Sluis profiteerde ook Otten van de ligging aan het vaarwater.
Toen de vader en de drie zoons later waren overleden, werd het bedrijf verkocht aan de firma Teeuwen te Tilburg.
De fabriek in Driemond werd ontmanteld, de machines werden weggehaald en elders geplaatst en in bedrijf gesteld.
Jarenlang hebben Sluis en Otten samen het dorp Geinbrug, later dus Driemond, veel aanzien gegeven.
De hoge brug: 1937
Tijdens de verbreding van het Merwedekanaal begon men zich in Weesp in te stellen op deze nieuwe situatie. In samenwerking met de provincie werd het oude Zandpad verbeterd. De nieuwe Gooilandseweg (nu de N236) werd in 1935 aangelegd en over het verbrede Merwedekanaal dat nu het Amsterdam Rijnkanaal heet, kwam een grote vaste brug (bij Driemonders bekend als “de hoge brug”). Daarom kon de oude draaibrug (zie foto hieronder) worden opgeruimd.
De oude draaibrug die het Zandpad verbond met Weesp. Zoals je kunt zien op de foto was het Amsterdam Rijnkanaal toen flink dichtgevroren.
Onderstaand nog meer willekeurige foto’s over de geschiedenis van Driemond
Bakker Smit op de hoek van het kruispunt van de provinciale weg als je nu Driemond uit rijdt.
Café Kraantje Lek
Het oude kruispunt van Driemond – Provinciale Weg
De Geinbrug die werd gebouwd in 1935. Op de achtergrond de villa en fabriek van Sluis.
De Otten silo met op de achtergrond “de kanaalbrug” (hoge brug) en de Burgemeester Bletzstraat.
De Firma Bleijenberg…..Ome Dirk, Gerard & Wilma……altijd klaar voor een “praatje pot”.
De nieuwe sluis met ophaalbrug, ook wel de sluisbrug genoemd.
De toen nog auto vrije Burgemeester Bletzstraat met vooraan rechts Slagerij Dalmulder waar de mensen vanuit Weesp, Diemen etc speciaal naar toe komen vanwege zijn zeer hoge kwaliteit vlees. Daartegen over de oude winkel van Millenaar.
Uitbreiding van Geinbrug. Eerste woningen gereed in 1958. Met op de voorgrond de voormalige woning van Jaap en Tinie Sluis. Dit huis werd in 1965 afgebroken voor uitbreiding van de fabrieksgebouwen en silo’s.
Prachtig sfeer plaatje van de Stammerdijk, deze weg ging over het terrein van de fabriek van Sluis.
Een geliefde plek om in de zomer te zwemmen! Het Amsterdam Rijnkanaal aan het einde van het zandpad. Er was toen nog geen verbreding van het kanaal en de walkant was laag zodat je er makkelijk uit kon komen. Het was ook populair om met een boot mee te varen tot de spoorbrug en daarna weer terug. Kwam er geen boot meer retour, dan ging je door de polder slootje springend weer terug.
Als je na het lezen van deze pagina nog meer wilt lezen over de geschiedenis van Driemond, dan verwijs ik je graag door naar de website van historische kring Driemond.
De meeste foto’s op makelaardriemond.nl zijn beschikbaar gesteld door Henk Niesing, waarvoor mijn hartelijke dank!